Gustav Aflodal Den gånga säsongen var min fjärde som senior och hittills bästa i karriären. Resultaten kom till följd av nytänkande träning som till stor del är inspirerad av medeldistanslöpning. Många pass med fokus på kontroll och bekvämlighet i hög fart har varit den enskilt viktigaste pusselbiten. Till nästa säsong är målet att bli bättre i åkningen man-mot-man. Planen är att köra fler pass där positionering och taktik står i fokus. En så billig väg som möjligt till avancemang är strategin för mig som har snabbare muskelfibrer än de allra flesta. Nyckeln är att vara så trygg som möjligt i loppens avslutningar. Självförtroende i kurvan in på upploppet och över det sista krönet. Hur det ska gå tillväga? Vi blir bra på det vi övar på. Så enkelt är det faktiskt.

 

Som ett led i min egen satsning utformade jag under säsongen 2018/19 ett upplägg (länk) som lade grunden till värvningar av flera likasinnade till en träningsgrupp. Under våren började jag gå in i rollen som tränare åt övriga i gruppen. Det känns väldigt inspirerande att ha andra som tror så starkt på mig och det vi gör. Med resultaten som jag och mina adepter gjort sedan dess har nya, intressanta värvningar gjorts. Målet är att få ut maximalt från varje åkare. Utveckling inom elitidrott är ett helhetspussel, där den viktigaste delen är kontinuitet. Totalbelastningen är helt avgörande. Vi är elitidrottare dygnet runt och det kräver uppoffringen i övriga livet. Jag känner mig säker i att alla i min träningsgrupp har vad som krävs för att nå världseliten. Om det blir redan nästa säsong eller säsongen därpå återstår att se.

 

Nästa säsong avgörs de Olympiska Spelen i Peking. Med de senaste årens branta utvecklingskurva känns drömmen nu inom räckhåll. Det är hursomhelst viktigt att komma ihåg att det är vägen som är målet och att vi gör det tillsammans. Var med på vår resa!